Compleet portfolio voor de Omgevingswet

Samenwerken aan de Omgevingswet

Compleet portfolio voor de Omgevingswet

Het tijdig implementeren van ICT-oplossingen bij de bevoegde gezagen is cruciaal voor een succesvolle invoering van de Omgevingswet. Centric ontzorgt haar klanten hierbij met een compleet producten en diensten-aanbod.

Je kent Centric waarschijnlijk als leverancier van systemen voor Vergunningen, Toezicht en Handhaving (VTH). Maar met de Omgevingswet in aantocht kunnen gemeenten, omgevingsdiensten en veiligheidsregio’s nu gebruikmaken van een vernieuwend SaaS-instrument voor zowel VTH als Ruimtelijke plannen en Toepasbare regels.

Van lokaal naar centraal

De trend is gezet: ICT verplaatst zich steeds sneller van gesloten lokale systemen naar open centrale oplossingen. Centric faciliteert deze transitie met haar krachtig SaaS-platform. De afgelopen jaren hebben we stevig gebouwd aan het fundament, met de realisatie van gedeelde componenten voor bijvoorbeeld Workflow, Identity & Access Management, Documentcreatie, Business intelligence en Privacy Logging in het kader van de AVG.

Op basis van dit fundament bieden we samen met onze partners geïntegreerde functionaliteit voor de Omgevingswet. Eén oplossing, specifiek voor overheden die graag alles bij één leverancier betrekken: één oplossing, één contract, één aanspreekpunt. Niet dat dat een must is: als overheid heb je altijd vrije keuze in componenten en leveranciers. En dat werkt ook prima door de open standaarden en de duidelijke API-strategie van het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO).

Organisatie

De grootste uitdaging is overigens niet dat de VTH- of plannen-applicatie een upgrade krijgt naar de cloud. Wat blijkt? Programmamanagers en projectleiders Omgevingswet vragen zich vooral af hoe zij de implementatie van de wet organisatorisch voor elkaar krijgen. De Omgevingswet is een enorme transitie en capaciteit binnen de eigen organisatie is een schaars goed. Hoe overtuig je jouw gemeenteraad en directie van het belang? En wat heb je minimaal nodig nu het ‘2 voor 12’ schijnt te zijn? Daar hebben we gelukkig goed over nagedacht, bijvoorbeeld door de Omgevingswet-ketens ‘van plan tot publicatie’, ‘van idee tot afhandeling’ en ‘van vraag tot informatie’ naar een heldere roadmap te vertalen.

De praktijk

De door VNG Realisatie begeleide praktijkproeven Omgevingswet blijken een uitstekende manier om de koppelvlakken en standaarden van het DSO te toetsen en verder te helpen. We deden samen met de gemeente Den Haag en Tygron ervaring op met het monitoren van de leefomgeving en het automatisch verlenen van vergunningen door initiatieven te toetsen aan geldende omgevingswaarden, zoals geluid en uitstoot. Een leuk en leerzaam traject, dat ons nieuwe inzichten bracht. Zo beproefden we samen met de gemeente Leidschendam-Voorburg de standaard voor Aanvragen en Meldingen (STAM). Ook onderzoeken we welke functionaliteit er nodig is om ketenpartners efficiënt te laten samenwerken binnen een Samenwerkingsruimte. De inzichten uit deze proef verwerken we in het Centric Leefomgeving, dat in zichzelf al opgezet is als Samenwerkingsruimte.

Hulp is onderweg

De hulptroepen staan klaar om je te helpen de roadmap succesvol te implementeren. Centric zorgt er samen met partners voor dat jij en je collega’s de transitie naar de Omgevingswet succesvol maken en daarbij tijd en kosten bespaart. Met onze partners bieden we een uitgekiend en beproefd dienstverleningsconcept waarmee we je helemaal ontzorgen. Op zoek naar een partner die de komende maanden schouder aan schouder met je staat tot aan de finish? Neem contact met ons op.