I'm in control

We hebben de regie weer volledig zelf in handen

I'm in control

De Omgevingswet had jaren geleden al moeten ingaan. De Tweede Kamer heeft er al mee ingestemd en de Eerste is zo goed als akkoord. Toch heeft demissionair minister Kajsa Ollongren aan de Eerste en Tweede Kamer laten weten dat 1 juli 2022 de nieuwe beoogde ingangsdatum is. En gelukkig maar.

Naast ICT moet er ook op organisatorisch vlak nog steeds veel geregeld worden voor een succesvolle livegang. En capaciteit om dit te regelen is helaas schaars. De consequentie hiervan is dat vaak slechts een klein clubje medewerkers zich intensief bezighoudt met de voorbereidingen, terwijl de rest van de organisatie de dagelijkse gang van zaken voor zijn rekening neemt.

Zou de wet niet uitgesteld zijn, dan krijgen veel medewerkers het bovengemiddeld zwaar met veranderingen waar ze niet of nauwelijks bij betrokken zijn geweest: nieuwe wet, nieuwe afspraken, nieuwe werkwijzen, nieuwe taken, nieuwe verantwoordelijkheden en vaak ook nieuwe ICT, nieuwe ICT-leveranciers en als bonus een migratie van oud naar nieuw. Daarnaast lopen veel huidige Wabo- en APV-processen gewoon door na de inwerkingtreding van de Omgevingswet. Medewerkers hebben hierdoor, zeker in het begin, te maken met taken die sterk van elkaar verschillen. Ga er maar aanstaan.

De oplossing: meer tijd voor een geleidelijke overgang. Heb je nieuwe ICT, zet die dan alvast zo breed mogelijk in. Kan je nog niet in productie met de DSO, ga dan alvast live met de OLO voor zover dat nu nog niet geregeld is. Ga je op een andere manier werken, zorg er dan voor dat je de belangrijkste Omgevingswet processen volledig van A tot Z hebt uitgewerkt, richt je ICT in volgens deze processen en ga hiermee oefenen. Wil je een big-bang voor je medewerkers voorkomen, kopieer dan de nieuwe Omgevingswet processen, pas de termijn en andere taken aan naar de Wabo en APV en ga live onder de huidige wetgeving. Je werkt hierdoor nu al volledig in de geest van de Omgevingswet.

De feitelijke inwerkingtreding is hiermee nog maar een formaliteit. Werk je met de SaaS-oplossing Centric Leefomgeving dan zorgen wij er verder voor dat je geruisloos en probleemloos overgaat zodra het zover is. De koppeling met de DSO wordt geactiveerd, nieuwe processen starten volledig volgens de Omgevingswet en lopende processen gaan gewoon door zoals ze ooit gestart zijn.

En de medewerkers? Die hebben in alle rust kunnen wennen aan het nieuwe zonder dat het oude hieronder heeft moeten lijden.