Questions and Answers

Antwoorden op veel gestelde vragen

Questions and Answers

Op deze pagina vind je de antwoorden op vragen die ons vaak worden gesteld. Mis je nog een antwoord op een vraag? Laat het ons weten!

Kan mijn organisatie met Centric Leefomgeving alle VTH-taken uitvoeren?

Ja, met Centric Leefomgeving voert de klant alle VTH-taken uit.

 • Centric Leefomgeving is een complete VTH-oplossing voor de Omgevingswet, Wabo en APV’s.

Heeft de inzet van Centric Leefomgeving naast mijn huidige VTH-oplossing meerwaarde?

Ja, nu al digitaal werken met Centric Leefomgeving is een goede voorbereiding op de Omgevingswet en geeft ook vandaag de dag al de mogelijkheid om informatie over systemen heen met elkaar te delen.

Als voorbereiding op de Omgevingswet bieden wij klanten van Centric Leefomgeving:

 • functionaliteit voor samenwerken en delen van informatie binnen de keten bij de behandeling van VTH-zaken,
 • digitaal, integraal en mobiel Toezicht,
 • de aansluiting op het DSO om deze in de eigen omgeving te beproeven,
 • inspraak in de (door)ontwikkeling van Centric Leefomgeving voor een optimale afstemming op de behoefte,
 • een extra kanaal om je goed te laten informeren over de plannen en de stand van zaken met betrekking tot de Omgevingswet.

Is Centric Leefomgeving noodzakelijk?

Ja, vanaf de inwerkingtreding van de Omgevingswet is een oplossing zoals Centric Leefomgeving noodzakelijk.

  • Onder de Omgevingswet gebruik je Centric Leefomgeving voor de communicatie met het DSO. Met deze aansluiting ontvang je digitaal alle aanvragen en meldingen op basis van de standaard voor aanvragen en meldingen (STAM).
  • Het DSO vervangt het OLO. Veel huidige VTH-oplossingen sluiten alleen aan op het OLO.
  • Tot de inwerkingtreding van de Omgevingswet gebruik je Centric Leefomgeving of de huidige VTH-oplossing voor het ontvangen van digitale aanvragen van het OLO op basis van StUF-LVO.

  Zijn er integratiemogelijkheden tussen Centric Leefomgeving en mijn huidige VTH-oplossing?

  Ja, onder andere door digitaal en zaakgericht te werken.

   • Het uitgangspunt van de Omgevingswet is digitaal en zaakgericht werken. Bij de ontwikkeling van Centric Leefomgeving heeft Centric dit uitgangspunt overgenomen. Door ook met de huidige VTH-oplossing digitaal en zaakgericht te werken, zijn alle VTH-zaken en VTH-documenten via het centrale zaaksysteem beschikbaar in zowel Centric Leefomgeving als in de huidige VTH-oplossing.
   • Centric Leefomgeving werkt geïntegreerd met active directory van de eigen organisatie.
   • Centric Leefomgeving werkt geïntegreerd met Key2Vergunningen, de VTH-oplossing van Centric.

   Hoe en wanneer wordt nieuwe functionaliteit van Centric Leefomgeving vrijgegeven?

   Dagelijks en voor alle klanten.

    • Klanten beschikken met Centric Leefomgeving over een SaaS-omgeving die Centric permanent actueel houdt met de nieuwste functionaliteit. Hierdoor hebben klanten geen omkijken meer naar versies en patches.

    Op welke termijn is Centric Leefomgeving een alternatief voor mijn huidige VTH-oplossing?

    Centric Leefomgeving is op dit moment waarschijnlijk al een goed alternatief.

     • Centric Leefomgeving is een nieuwe Centric SaaS-dienst die wij elke dag doorontwikkelen. Je kunt nu direct gebruik maken van deze SaaS-dienst. Afhankelijk van de eisen en wensen en de administratieve organisatie, stap je direct volledig over of gebruik je Centric Leefomgeving in eerste instantie als waardevolle aanvulling op de huidige VTH-oplossing.

     Heeft Centric Leefomgeving dezelfde koppelmogelijkheden als mijn huidige VTH-oplossing?

     Centric Leefomgeving heeft eigen koppelmogelijkheden die anders zijn dan die van de huidige VTH-oplossing.

      • Centric Leefomgeving is volledig gericht op de Omgevingswet en Common Ground.
      • Nieuwe koppelmogelijkheden die naar aanleiding van de Omgevingswet en Common Ground beschikbaar komen, maken deel uit van Centric Leefomgeving.
      • Bestaande koppelmogelijkheden die ook met de Omgevingswet en Common Ground hun meerwaarde behouden zijn beschikbaar als onderdeel van Centric Leefomgeving.

      Is voor de communicatie van Centric Leefomgeving met het DSO een extra ESB noodzakelijk?

      Nee, Centric Leefomgeving is uitgerust met een eigen ESB (Enterprise Service Bus).

       • Centric Leefomgeving is uitgerust met een eigen ESB voor alle communicatie, zoals met het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) en Publieke Dienstverlening Op de Kaart (PDOK).

       Heeft Centric Leefomgeving een acceptatieomgeving?

       Centric Leefomgeving is een online SaaS-dienst; één omgeving waarin alle klanten over dezelfde functionaliteit beschikken met ieder een eigen dataset en een eigen inrichting.

        • Klanten beschikken met Centric Leefomgeving over een SaaS-omgeving die Centric permanent actueel houdt met de nieuwste functionaliteit. Uitgebreide acceptatietrajecten behoren hiermee tot het verleden.
        • Klanten die participeren in onze acceptatietrajecten hebben toegang tot een aparte gescheiden omgeving. Samen met ons testen zij hier nieuwe en verbeterde functionaliteit van Centric Leefomgeving.

        In welke omgeving kunnen gebruikers oefenen met Centric Leefomgeving?

        Wij maken eenvoudig een extra Centric Leefomgeving aan met dezelfde mogelijkheden als de productieomgeving.

         • Klanten met een aparte omgeving kunnen deze gebruiken om ervaring en kennis op te doen en om nieuwe functionaliteit te leren kennen. Deze omgeving bevat dezelfde functionaliteit als de productieomgeving, maar beschikt over een eigen dataset en een eigen inrichting.

         Biedt Centric een complete SaaS-dienst inclusief inrichting? Welke flexibiliteit wordt hierbij geboden?

         Ja, klanten starten direct op basis van de standaard inrichting en kunnen deze in eigen tempo aanpassen.

          • Om klanten snel op weg te helpen heeft Centric Leefomgeving een zaakgerichte op de Omgevingswet afgestemde inrichting die je direct kunt gebruiken. Zaaktypen zijn standaard ingericht en klanten voeren alle processen zaakgericht uit.
          • De inrichting van Centric Leefomgeving pas je naar eigen inzicht in je eigen tempo aan op de behoefte van de organisatie. Klanten hebben zo zelf de regie en de vrijheid processen, brieven en controlelijsten aan te passen aan veranderende omstandigheden.
          • Er zijn meerdere contentleveranciers op de Nederlandse markt actief die het beheer van controlelijsten graag uit handen nemen. Deze partijen leveren nieuwe of gewijzigde controlelijsten die automatisch ingelezen worden in Centric Leefomgeving.
          • Voor een soepele overgang van de huidige wetgeving naar de Omgevingswet, is Centric Leefomgeving ook ingericht om de huidige werkzaamheden voort te zetten volgens de Wabo en de verordeningen.

          Wat zijn de mogelijkheden om te migreren naar Centric Leefomgeving?

          Wanneer klanten overgaan naar Centric Leefomgeving moet opgebouwde VTH-informatie beschikbaar blijven om te kunnen gebruiken wanneer de situatie daarom vraagt. Deze informatie wordt dan ook overgenomen in Centric Leefomgeving.

           • Zowel historische als actuele VTH-objecten, -informatie en -documenten worden met StUF-ZDS als Zaak-dossier overgenomen in Centric Leefomgeving.
           • Een veilige, toekomstvaste en leverancier-onafhankelijke datamigratie bereik je door informatie op te nemen in documenten en te relateren aan een bestaande of nieuwe zaak. Alle VTH-informatie die niet met StUF-ZDS overgenomen kan worden, wordt daarom opgenomen in documenten. Deze documenten worden in Centric Leefomgeving in het Zaak-dossier geplaatst.