Zonder integratiehoofdpijn aansluiten op het DSO?

Ervaar het zelf!

Zonder integratiehoofdpijn aansluiten op het DSO?

Het is geen nieuws voor professionals in de Leefomgeving: onder de Omgevingswet wordt alles anders. Waar heb je dan écht behoefte aan als bevoegd gezag? Houd je je VTH-systeem in de lucht met een houtje en een touwtje (dat kan) of ga je voor een future-proof oplossing die er speciaal voor is ontworpen?

Een vergunningaanvraag moet straks in samenwerking met ketenpartners en met gebruik van de expertise van verschillende vakgebieden in je gemeente binnen acht weken afgehandeld worden. Daarbij ga je nieuwe instrumenten, zoals het Omgevingsplan, gebruiken en krijg je te maken met het Digitale Stelsel Omgevingswet, een nieuwe landelijke voorziening.

Uit ervaring weten we: dat gaat allemaal niet vliegen zonder moderne toepassingen. Je traditionele VTH-applicatie biedt niet de flexibiliteit om de ontwikkelingen rond de Omgevingswet bij te benen. Centric heeft daarom aan de hand van VNG-Praktijkproeven Centric Leefomgeving ontwikkeld, een innovatieve cloudoplossing die standaard al is aangesloten op het DSO. En alles zit erin. Nieuwe functionaliteit zoals de samenwerkingsruimte met ketenpartners is straks direct en automatisch te gebruiken.

De regie houden over je Omgevingswet-transitie
Met Centric Leefomgeving heb je zelf de regie rond je Omgevingswet-transitie. Omdat Centric Leefomgeving al aansluit op het DSO, is alle aangeleverde DSO-informatie zonder conversie meteen beschikbaar in Centric Leefomgeving. En daar hoef je niets voor te doen: wij zorgen dat je werkt met actuele, complete informatie en wij regelen de techniek. Een complex aansluittraject via een servicebus, met bijkomende kosten voor de broker, is daarmee overbodig.

Centric Leefomgeving is standaard ingericht met de Omgevingswet-processen. Dat kan heel verfrissend zijn, zeker als je organisatie onder de Wabo in de loop der jaren een behoorlijke processen-kerstboom heeft opgetuigd. Het spreekt vanzelf dat je de procesinrichting altijd naar eigen inzicht kunt aanpassen en uitbreiden. Zo houd je zelf de regie en ben je zonder gedoe op tijd klaar voor de Omgevingswet.

Of toch een geleidelijker overgang?
De praktijk leert dat capaciteit binnen organisaties schaars is en dat er soms meer tijd nodig is voor een goede transitie naar de Omgevingswet. Centric Leefomgeving helpt jouw organisatie met de mogelijkheid om DSO-STAM-berichten om te zetten naar StUF-LVO-berichten. Deze berichten stuurt Centric Leefomgeving door aan je huidige Wabo-applicatie, die ze verwerkt alsof ze van het OLO afkomstig zijn.

Je koopt daar tijd mee, maar het heeft ook nadelen: StUF-LVO is voor de Wabo en ongeschikt voor de Omgevingswet. Een transformatie naar de oude standaard betekent verlies van gegevens en potentieel een minder goede dienstverlening. Zo kun je je inwoners bijvoorbeeld niet eenvoudig vanuit je VTH-applicatie terugkoppeling geven over hun aanvraag of melding. Verlies van gegevens kent ook nadelen voor je eigen organisatie. Zeker iets om rekening mee te houden.

Ervaar het zelf!
Een StUF-LVO-transformatie en het gebruik van Centric Leefomgeving is in ieder geval altijd beter dan een ‘platte’ conversie van STAM naar StUF-LVO en gewoon maar doorwerken in je oude VTH-systeem. Met Centric Leefomgeving beschik je namelijk ook over alle Omgevingswet-informatie en -functionaliteit op basis van STAM. En iedereen met de juiste autorisatie kan erbij, want het staat bij Centric in de cloud.

Meer weten?

De ervaring leert dat je organisatie de transitie sneller maakt wanneer je zelf ervaart wat werken onder de Omgevingswet precies betekent. Snel aan de slag en een geleidelijke transitie ineen, zonder integratiehoofdpijn? Het kán! Laat het me even weten als je er graag meer over hoort!