Laagdrempelig aansluiten op het DSO

Focus op de transitie naar de Omgevingswet zonder zorgen over aansluitingen

Laagdrempelig aansluiten op het DSO

Met Centric Leefomgeving heb je zelf de regie op de overgang van je huidige manier van werken in je huidige Wabo applicatie, naar het nieuwe werken volgens de Omgevingswet. Dit terwijl je vanaf dag één al bent aangesloten op het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO).

Hoe werkt dit in de praktijk?

Centric Leefomgeving is standaard al aangesloten op het DSO. Alle aangeleverde DSO-informatie is zonder verlies of conversie volledig beschikbaar in Centric Leefomgeving zoals bedoeld onder de Omgevingswet. Je hoeft hier niets voor te doen, geen inrichting, geen migratie, geen complexe aansluitprocedure, geen trainingen. De DSO-informatie in Centric Leefomgeving houden wij actueel zodat je altijd werkt met actuele en complete informatie.

Kennis, inzicht en ervaring nodig!

Met de Omgevingswet verandert er veel. Nieuwe doelen en nieuwe ambities vragen om een frisse blik en een schone lei met nieuwe werkwijzen, inzichten, afstemmingen maar ook nieuwe technieken en functionaliteit. Centric Leefomgeving biedt je deze nieuwe start.

Centric Leefomgeving is standaard ingericht volgens de Omgevingswet. Deze inrichting is naar eigen inzicht aan te passen en uit te breiden. Het vaststellen van de eigen werkwijze binnen de kaders van de Omgevingswet maar ook het inrichten van het DSO met het eigen decentrale beleid en regels, vraagt veel voorbereiding. Hiervoor is kennis, inzicht en ervaring nodig. Dit is veel werk. Door op tijd te starten heeft je organisatie ruimte om op basis van ervaring onderbouwde keuzes te maken.

Fall Back scenario

De praktijk leert dat capaciteit schaars is en dat ondanks de goede wil er soms meer tijd nodig is voor de transitie naar de Omgevingswet. Gelukkig biedt Centric Leefomgeving hiervoor een ‘Fall Back’ scenario. Centric Leefomgeving zet aangeleverde DSO STAM berichten om naar StUF-LVO berichten en levert deze door aan je huidige Wabo applicatie. Deze applicatie ontvangt de StUF-LVO berichten alsof deze door het OLO geleverd zijn.

Het ‘Fall Back’ scenario is speciaal bedoelt voor organisaties die klem zitten. Het geeft lucht aan de organisatie om de transitie naar de Omgevingswet alsnog goed te regelen.

Het oude StUF-LVO formaat is gericht op de Wabo en is niet bedoelt om te worden gebruikt onder de Omgevingswet. Het biedt simpelweg te weinig mogelijkheden voor een goede ondersteuning naar initiatiefnemers en de eigen organisatie. Een transformatie naar de oude standaard betekent verlies van zowel gegevens als de kans op een verbeterde dienstverlening. Het gebruik van StUF-LVO zit een verdere groei in de weg naar het nieuwe werken volgens de Omgevingswet en de doorontwikkeling hiervan.

Geen platte conversie van STAM naar Wabo

Het ‘Fall Back’ scenario zoals wij die bieden met Centric Leefomgeving heeft voordelen ten opzichte van platte conversies van STAM naar StUF-LVO.

  • Niet alle STAM gegevens passen in het oude StUF-LVO formaat. Voor onze klanten is dit geen beperking omdat alles op basis van STAM al keurig in Centric Leefomgeving staat en iedere geautoriseerde medewerker met een browser hier toegang toe heeft.
  • Doordat je met Centric Leefomgeving alle informatie en functionaliteit ter beschikking hebt, kan je direct starten met het opdoen van ervaringen, inzichten en kennis. Dit is mogelijk omdat de DSO-informatie volledig in Centric Leefomgeving aanwezig is, naast de met StUF-LVO geleverde informatie in de huidige Wabo applicatie. De transitie naar de Omgevingswet is hiermee binnen handbereik.
  • Bijna alles rond de Omgevingswet is nog volop in beweging. Wij zorgen dat je meebeweegt. Dit is mogelijk omdat Centric Leefomgeving een online SaaS-dienst is die wij continue actueel houden. Veranderen de DSO-standaarden dan verandert Centric Leefomgeving direct mee. Lange doorlooptijden zijn hiermee verleden tijd.
  • Via het DSO wordt steeds meer functionaliteit geboden. Met Centric Leefomgeving maakt je hier direct gebruik van. Een goed voorbeeld hiervan is de Centric Leefomgeving aansluiting op de nieuwe Samenwerking voorziening DSO.

Wil je meer weten over hoe wij je tegen geringe kosten nu al aansluiten op het DSO terwijl jij je ondertussen klaarmaakt voor de de transitie naar de Omgevingswet, neem dan snel contact met ons op en wij regelen het.